Çevre Koleji Öğrencileri Edinburgh Bilim Festivalinde
ÇEVRE ORTAOKULU
Çevre Koleji Öğrencileri Edinburgh Bilim Festivalinde

Edinburgh Uluslararası Bilim Festivali 1989’dan beri her yıl ilkbaharda düzenlenen dünyanın ilk ve en büyük bilim-eğitim festivalidir. Dünyanın çeşitli ülkelerindeki okullardan gelen öğrenciler bu yıl 26 Mart -10 Nisan tarihleri arasında festivali ziyaret ettiler.

İskoçya’nın Edinburgh şehrindeki “International Science Festival”ine 6 ve 7. sınıf öğrencilerimizin ile 5 – 9 Nisan tarihleri arasında katıldık. Festivale 6. sınıflardan İrfan Ahmet Ersoy ile 7. sınıflardan Sude Öztürk, İpek Demirel, Selin Erol ve Başak Sertkaya Fen Bilimleri Bölümü Başkanı Vedat Kaya liderliğinde katıldı.

5 Nisan tarihinde Atatürk Havaalanı’ndan Edinburgh’a keyifli bir yolculuk gerçekleştirdik. Edinburgh şehrine hakim Calton Hill’den, Placa of Hollyrood, Old Town, New Town, Arthur Seat’i kuş bakışı gözlemledik.  Sonrasında Waverley Bridge üzerinde Edinburgh Castle’a yürüdük. Kale oldukça büyük bir alanın arkasında heybetli bir görünüme sahipti. Ziyaretimiz sırasında kale içindeki National War Museum, War of Prison ve daha birçok yeri gezdik.

İkinci gün Camera Obscura ile güne başladık. Camera Obscura birçok optik deneyini gözlemleyebileceğimiz bir yer. Göz yanılmaları, çeşitli aynaların ve ışık oyunlarının kullanıldığı bu alanda, özellikle silindirik dönen bir yansıtıcı içinde ilerlerken denge problemi yaşamanız kaçınılmaz. Bunun yanında, bir pinhole kamera ve lens yardımıyla şehir manzarasını karanlık bir odada bulunan düz beyaz bir masa üzerinden izleme fırsatı yakaladık. Masa üzerine düşen görüntüdeki insanları ve araçları beyaz bir kâğıt üzerine alıp sonra sanki düşermiş gibi yukarıdan bırakmak çok keyifli bir görsel şovdu. Camera Obscura’nı ardından kısa bir yürüyüş ile National Museum of Scotland’a yürüdük. Müze bilim festivaline ait gösteri ve sergiler, farklı kültürlere ait kıyafet ve eşyaların sergilendiği salonlar ve dinozor fosillerinin tüm heybetiyle bizleri karşıladığı alanlar içeriyordu.

Üçüncü gün, sabah 09.00 gibi International Science Festival etkinlikleri için City Art Centre’a gittik. Öğrencilerimiz Chain Reaktor, ER, Gadget Factory, Mini Mechanics ve daha birçok etkinliğe katıldılar. Chain Reaktor, bir dizi kimyasal reaksiyon ile çalışan yaklaşık 10 metre uzunluğunda bir sistem. Mini Mechanics etkinliğinde, birer mühendis gibi çeşitli ekipmanları kullanarak materyaller tasarladılar. ER etkinliği ile öğrencilerimiz birer doktor gibi ameliyathanede, bir model üzerinden gerçekleşen ameliyata katıldılar. Gadget Factory ile her gün kullandığımız ve nasıl çalıştığını bilmediğimiz elektrikli araçları tanıdılar, tasarladılar. City Art Centredan ayrılarak Edinburgh Hayvanat Bahçesi’ne ulaştık. Dünyanın en büyük hayvanat bahçelerinden olan Edinburgh Hayvanat Bahçesi’nde panda, penguen, kemirgen canlılar, kanatlı yırtıcılar ve daha birçok canlı türünün yer aldığı alanları ziyaret ettik. Ardından DoubleDecker otobüse binip şehir merkezine döndük.

Dördüncü gün Our Dynamic Earth’e gitmek üzere Hollyrood caddesini takip ettik. Kısa bir yürüyüşün ardından beyaz bir çadırı andıran Our Dynamic Earth’e ulaştık. Our Dynamic Earth, evrenin ve dünyanın oluşumunu, canlı yaşamının dünyamızda nasıl başladığını ve geliştiğini, iklim kuşaklarını ve canlıların iklim koşullarına göre dağılımını gözlemleyebileceğimiz simülasyon, diyagram, maket ve videolar içeriyordu. Uzayda astronotların yaşamını, gelecekte başka gezegenlerde yaşamak zorunda kalırsak yapay yaşam alanlarını inceledik. 5 boyutlu sinemada kıtalara kısa bir ziyaret gerçekleştirdik. Planetaryumda ise Güneş sistemi gezegenleri hakkında bilgiler edindik. Our Dynamic Earth’ten ayrılarak otobüsle Ocean Terminal’e ulaştık. Okyanus kıyısında olan bu bölgeyi,  dolaşma ve bu bölgeye özgü mekânları dolaşma fırsatı yakaladık.

Çok tempolu ve keyifli beş günün ardından Edinburgh Havaalanı’na oradan da İstanbul’a yolculuğumuzu tamamladık. Öğrencilerimiz ile farklı kültürleri tanımış olma, bilim ve tarih dolu bir üç gün geçirme, sergilenen bilim gösterilerine, workshoplara aktif katılarak çok özel deneyimlere sahip olma, yabancı dilimizi etkin kullanma fırsatı bulduğumuz için çok mutluyduk.