Sınava Doğru

TEOG ya da YGS-LYS’ye hazırlanan tüm öğrencilerin sıklıkla duyduğu cümlelerden biri, girecekleri sınavın aynı zamanda bir taktik sınavı olduğu uyarısıdır. Bunu duyan öğrenciler biz rehber öğretmenlere gelip sihirli bir taktik sorarlar. Adeta bir reçete yazmamızı beklerler. Oysa sınava hazırlık sürecinde öğrencinin izleyeceği en doğru taktik, sınav sistemini iyi bilmektir.

Sınav sistemini bilen öğrenci, hangi testin kendisine ne kadar puan getirdiğini bilir; kaybedeceği olası soruları nasıl telafi edeceği konusunda kendisine bir strateji kurar. Bunun için öğrencinin başarı takibinin mutlaka uzman bir rehber öğretmen tarafından yapılması gerekir.

Öğrencilerin teknik anlamda yaşadığı en büyük sıkıntı, çoktan seçmeli sorulara alışık olmamalarıdır. Açık uçlu sorulara ve klasik sınavlara alışan öğrenciler, doğal olarak test çözerken zorlanıyorlar. Özellikle çeldirici dediğimiz doğru cevaba yakın sorular, test çözme tecrübesi az olan öğrenciler için sınav esnasında adeta bir tuzaktır. Dolayısıyla öğrencinin test çözme becerisini geliştirmek, öğrencinin sınav başarısı artıracak en önemli etkenlerden biridir. Sınavdan önce çözülen her soru, gerçek sınav öncesi öğrenciye tecrübe kazandıracaktır. Düzenli test çözen sınav adayları, bu bilgi birikimiyle sorulara nasıl yaklaşacağını ve soruları nasıl çözeceğini, hangi yolları kullanacağını, ne kadar süre ayıracağını ve nelere dikkat edeceğini öğrenir. Yani test tekniğinde başarılı olmak, bir yetenek değil, geliştirilebilir bir beceridir. Sınav stratejilerinin en başında da öğrencilere bu beceriyi kazandırmak vardır. Test tekniğine alışık olmayan yani sınav öncesi yeteri kadar soru çözmeyen öğrenci, sınav esnasında zaman yönetimi konusunda da sıkıntı yaşar. Zira dakikalarca yapamadığı bir soruya takılıp zaman kaybeden öğrenci, sınavı istenen sürede yetiştiremez. Oysa test tekniğine hâkim olan öğrenci hemen alttaki soruya geçer. “Turlama sistemi” dediğimiz teknikle öğrenci, çözemediği soruyla inatlaşmadan bir sonrakine geçer ve böylece sınavı bitirdiğinde yeniden başa dönüp yapamadığı sorulara ayıracak zamanı kalır. Unutmayın, sınav süresi göz önüne alındığında, her bir dakika adaylar için altın değerindedir.

Test çözebilmek bir yetenek değil, öğrenilebilen bir beceridir. En önemli sınav stratejisi de bu becerinin geliştirilmesidir. Test tekniğinde başarılı olmak için adaylara önerilerimizi şöyle özetleyelim: Öncelikle mutlaka gireceğiniz sınavın karakterine özgü sorular çözmeniz gerekir. Bir konuyla ilgili soruları çözmeden önce o konuyu mutlaka iyi öğrenmelisiniz. Soru çözmenin amacı, ilgili konuyu öğrenip öğrenmediğinizi kontrol etmektir. Bunun dışında sınav stratejilerini sıralayacak olursak:

*Evde deneme sınavları yapılırken mutlaka girilen sınavın süresi dikkate alınmalıdır.

*Sınava girmeden önce yanlış yapılan her sorunun doğru cevabı öğrenilmelidir. Unutmayın, sınavda hangi soruyla karşılaşılacağını bilemeyiz.

* Sınav esnasında bir soru en fazla iki kez okunmalıdır. Aynı soru defalarca okunduğunda zihin karışabilir ve sorunun mantığından uzaklaşılabilir.

* Sınavda bir soru çözülemediği zaman panik olunmamalıdır. Geride kalan, çözülebilecek sorular düşünülmelidir. Mutlaka her öğrencinin sınavda çözemediği sorular olacaktır.

* Yanlış cevap olduğuna emin olmadıkça, öğrenci mantıklı gelen ilk cevabını değiştirmemelidir.

* Sınav esnasında doğru çözüldüğünden emin olunmayan veya boş bırakılan sorular varsa birkaç soru çözüldükten sonra geriye dönülmelidir.

* Öğrenciler genelde paragraf sorularından çekinirler. “Uzun soru zor sorudur” şeklinde yanlış bir yargı vardır. Bir soru ne kadar uzunsa, içinde o kadar ipucu vardır. Esas zorlayacak soru tipleri kısa paragraflardır.

* Sayısal bölümde soruları çözerken kesinlikle kafadan işlem yapılmamalıdır. Problem mutlaka yazılarak çözülmelidir. Cevaplar kontrol edilirken yapılan işlemler soru kitapçığında sırasıyla görülmelidir.

* Soruya ve şıklara bakmadan önce soru kökünün okunması, çözüme daha kolay gidilmesini sağlayacaktır. Özellikle paragraf sorularında önce soru kökü okunmalıdır.

Son olarak sınavla ilgili en önemli strateji, olumsuz duygulara esir olunmamasıdır. Sınavın son dakikasına kadar salonda bulunulmalıdır. Eğer iç ses karamsarlığa itiyorsa mutlaka susturulmalı ve olumlu telkinlerde bulunulmalıdır. Sınavda esas başarı kendine olan inançtan geçmektedir.