ÇEVRE ORTAOKULU

Çanakkale Harp Madalyası Çevre Koleji’nde

Çanakkale Zaferi milletimizin ve onun kahraman evlatları olan Mehmetçiklerimizin sayesinde kazanılmıştır. Bu zaferde payı olan üstün cesaret ve örnek kahramanlıklar gösteren askerlerimize I. Dünya Savaşı yıllarında Çanakkale Harp Madalyası olarak bilinen özel bir madalya verilmiştir. Bu madalya okulumuzda sergilenmektedir. Öğrencilerimizin meraklı gözlerle inceledikleri madalya herkesin dikkatini çekmiştir. Madalyayla ilgili ayrıntılar şunlardır:

· Beş köşeli yıldız şeklinde tasarlanan bu harp madalyasının ortasında geniş biçimde hilal bulunmakta ve hilalin içinde ise Osmanlı Padişahı Sultan Mehmet Reşat’ın tuğrası yer almaktadır.

· Harp madalyası üniforma üzerinde sağ göğüs kısmına takılmaktadır. Bu madalyaya ait 29 milimetre genişliğinde kırmızı şerit bulunmaktadır.

· Harp Madalyası, Cumhuriyet’imizin Kurucusu Atatürk’ün madalyalı fotoğraflarında da dikkat çekmektedir.

· Bu harp madalyasına İngilizler tarafından “Gelibolu Yıldızı” (Gallipoli Star) denilmişti. Almanlar tarafından ise “Demir Hilal” (Eiserner Halbmond) olarak tanımlanmıştı.

Etkinliğimize verdikleri destek için Harbiye Askeri Müze ve Kültür Sitesi Komutanlığına ve müze müdürü Albay Ömer Faruk Arslan’a çok teşekkür ederiz.