ÇEVRE LİSESİ İLK YERLEŞİM YERİ ÇATALHÖYÜK’TE

9  ve 10. sınıf öğrencilerimizin tarih ve edebiyat derslerinde edindikleri bilgileri daha kalıcı hale getirmek, derse ilgilerini artırmak, tarih ve edebiyat derslerinin görerek yaşayarak da öğrenilmesini sağlamak amacıyla düzenlediğimiz Çatalhöyük gezimiz ara tatilde başarıyla gerçekleştirilmiştir.

Öğrencilerimiz gezimizin ilk durağı olan ve UNESCO Dünya Miras Listesi'nde yer alan Çatalhöyük’te; yaklaşık 9000 yıl öncesine ait ilk ev mimarisini, ilk manzara resmini, ana tanrıça kültü gibi özgün buluntuları ve inanç eserlerini görme fırsatı buldular.

Konya Merkez’de Karatay Medresesi, Sırçalı Medrese, Konya Arkeoloji Müzesi ve Mevlâna Müzesi’ni ziyaret eden öğrencilerimiz günün sonunda Mevlâna Kültür Merkezi’nde katıldıkları sema töreni ile farklı bir deneyim yaşadılar. Ayrıca geçmişi 5000 yıl öncesine dayanan ve ülkemizin kültürel zenginliklerini yansıtan Sille şehrinin tarihi sokaklarını ve Aya Eleni Kilisesi’ni gören öğrencilerimiz daha sonra Türkiye’nin ilk kelebek bahçesi ve Avrupa’nın en büyük kelebek uçuş alanına sahip olan Konya Tropikal Kelebek Bahçesi’ni gezerek keyifli anlar geçirdiler.

Gezimizin ikinci günü Kapadokya yolculuğundaki ilk durağımız Anadolu’daki en büyük Selçuklu kervansarayı olan Sultanhanı’ydı. Öğrencilerimiz daha sonra güzel atlar diyarı olarak da bilinen Kapadokya’da Dervent Vadisi’ndeki peri bacalarını inceleme, doğal ve kültürel varlık olarak UNESCO’nun dünya miras listesinde yer alan Göreme Açık Hava Müzesi’ni ve Özkonak Yeraltı Şehri’ni gezme fırsatı buldular. Tarihi Hititlere kadar uzanan Avanos çömlekleri hakkında bilgi sahibi olmanın yanında atölyede çömlek yapımını da deneyimlediler.

Gezimizin son durağında ise öğrencilerimiz Kayseri’de Selçuklu dönemine ait en eski hastane olan ve dünyanın ilk tıp fakültesi olduğu söylenen Selçuklu Uygarlığı Müzesi-Gevher Hatun Darüşifası’nı ziyaret ederek Döner Kümbet, Kayseri Saat Kulesi, Kayseri Kalesi gibi tarihi önem taşıyan yapıları da görme fırsatı yakaladılar.

Yoğun ve keyifli geçen bu gezinin sonunda Çevre Lisesi öğrencileri, yaşadıkları ülkedeki farklı dönem ve kültürlere ait tarihî eserlerin farkına vararak kültürel mirası koruma bilincine sahip oldular.