Çevre Koleji - Amaç Mükemmeli Yakalamaksa
Atatürk
Çevre Lisesi Öğrencileri İznik ve Bursa’da Tarih ve Kültürle Buluştu!
ÇEVRE LİSESİ

Çevre Lisesi Öğrencileri İznik ve Bursa’da Tarih ve Kültürle Buluştu!

Çevre Lisesi Öğrencileri İznik ve Bursa’da Tarih ve Kültürle Buluştu!

 

 

Çevre Lisesi 10.sınıf öğrencileri, 19-20 Nisan 2025 tarihlerinde düzenlenen İznik-Bursa Kültür Turu ile tarihin izini sürdü. İki gün boyunca geçmişe dokunarak öğrenmenin keyfini yaşayan öğrenciler, unutulmaz bir kültürel deneyim yaşadı.

 

İlk gün, sabah saatlerinde okulumuzdan hareket eden öğrencilerimiz, kısa bir yolculuğun ardından Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı uygarlıklarının izlerini taşıyan İznik’e ulaştı. İstanbul Kapı, Ayasofya (Orhan) Camii, İznik Arkeoloji Müzesi, Lefke Kapı, Yeşil Camii ve Nilüfer Hatun İmarethanesi gibi önemli tarihi yapılar gezildi. Öğrenciler ayrıca, İznik’in dünyaca ünlü çini sanatını deneyimleyerek kendi çinilerini boyama şansı buldu.

 

İznik turunun ardından öğrencilerimiz, Osmanlı sivil mimarisinin en güzel örneklerinden biri olan Cumalıkızık köyüne geçti. Daracık taş sokakları, 700 yıllık tarihi evleri ve doğal dokusuyla Cumalıkızık, öğrencilerimize zamanda yolculuk yapma hissi yaşattı.

 

İkinci gün ise Bursa’nın kalbinde, şehrin köklü tarihine yolculuk yapıldı. Panorama 1326 Bursa Fetih Müzesi, Osman Gazi ve Orhan Gazi Türbelerinin yer aldığı Tophane Parkı, Ulu Camii, Yeşil Türbe, İpek Hanı ve tarihi Koza Han ziyaret edildi. Öğrencilerimiz ayrıca 600 yaşındaki tarihi çınar ağacının gölgesinde dinlenerek geleneksel Bursa lezzetlerini tatma fırsatı buldu.

Karagöz-Hacivat Müzesi’nde geleneksel gölge oyunları hakkında bilgiler alan öğrencilerimiz, tarihin eğlenceli yüzüyle de tanıştı.

 

Bu unutulmaz kültür turu sayesinde öğrencilerimiz, UNESCO ile tescillenmiş tarihî değerlerimizi yerinde tanıma, kültürel mirasımızı daha yakından keşfetme imkânı buldu.